Antarctica en de Noordpool

 Op Antarctica en de Noordpool smelt het ijs. Het smeltende ijs heeft meerdere gevolgen. Als eerste zal de zeespiegel gaan stijgen. Omdat het ijs op de Noordpool al in het water ligt, zal dit geen invloed hebben op de stijging van de zeespiegel. Het ijs op Antarctica, zal wel zorgen voor zeespiegelstijging. Al het ijs dat smelt, moet ergens heen: de zee. Ook is het smeltende water warmer. Warm water zet uit, dus zal de zeespiegel niet alleen stijgen door het extra water, maar ook doordat het uitzet. De zeespiegelstijging heeft mondiale gevolgen, daar moet dus iets aan worden gedaan. Als eerste zouden ze het land bij de kust verhogen, om zo toch niet te overstromen. Ook zouden de dijken moeten worden verhoogd.

 

Als tweede, zou er door het smelten, een lager albedo komen. Een albedo is de mate van weerkaatsing van zonlicht. IJs heeft een hoog albedo. Als dat ijs weggaat wordt het zonlicht minder weerkaatst en zal het in de atmosfeer blijven, en dus warmer worden, waardoor de opwarming nog sneller zal gaan.

 

Zoals er al werd gezegd, is het smeltende water warmer, daardoor zal ook de thermohaliene circulatie worden verstoord. de thermohaliene circulatie zijn de zeestromen van het water. Een voorbeeld is de circulatie van de Tropen naar IJsland: het warme water van de Tropen stroomt naar Europa, en verwarmt Europa zo, daarna stroomt het water verder naar IJsland, hier is een deel van het water verdampt, en daardoor is het water relatief zout. Ook is het water afgekoeld. Dit koude zoute water is zwaar en het zakt naar de bodem, dit water stroomt via de bodem weer terug naar de Tropen, en de circulatie begint weer opnieuw. Als het water bij IJsland, of Antarctica, smelt, is het water niet koud en zout genoeg om naar de bodem te zakken. Hierdoor zal de circulatie stilstaan. De landen die door de zeestroom werden verwarmd, zullen nu een koudere winter hebben, omdat ze niet meer worden verwarmd. De verstoring van de circulatie heeft dus ook mondiale gevolgen.

 

Een ander probleem is het gat van de ozonlaag die boven Antarctica ligt. De ozonlaag beschermt de aarde tegen schadelijke uv-straling. Bij Antarctica is de concentratie van ozon verminderd. Het ozongat zit bij Antarctica, dat komt doordat het omzettingsproces van cfk’s, één van de veroorzakers van het ozongat, alleen bij zeer lage temperaturen gebeurd. Bij de noordpool is ook een afname van ozon gemeten, maar deze is minder. Het ozongat wordt dus veroorzaakt door cfk’s. Deze stof zit onder andere in koelkasten en spuitbussen. Voor dit probleem werd er op 1 januari 1989 het Montrealprotocol opgesteld. Dit protocol is opgesteld om de ozonlaag te beschermen. Zo zijn in Nederland koelkasten met cfk’s verboden geworden. 

 

Als laatste zullen ook de dieren die in Antarctica en de Noordpool leven, doodgaan. IJsberen en de andere dieren krijgen een steeds kleiner leefgebied, en zullen het dus niet overleven.

hier om een tekst te typen.

Maak jouw eigen website met JouwWeb