Oorzaken en oplossingen

Er zijn verschillende oorzaken voor de klimaatverandering. Door de mens zelf, maar ook door de natuur.

Oorzaken

Mens:

Uitstoot van broeikasgassen

Sinds de uitvinding van de stoommachine en de opkomst van industrialisatie zijn we veel CO2 gaan uitstoten. De vraag naar energie is flink gestegen. Mensen gebruiken het steeds meer, en het moet dus ook meer geproduceerd worden. Hier worden vooral veel fossiele brandstoffen voor gebruikt.  Hierdoor komt er veel CO2 in de lucht. Ook fabrieken stoten veel CO2 uit. De deeltjes die worden uitgestoten zorgen voor een verkoelend effect, deze blijven alleen maar een week in de atmosfeer. De broeikasgassen hebben een opwarmingseffect, en deze blijven helaas 100 jaar in de atmosfeer. Tegenwoordig heeft ook bijna elk gezin wel een auto. We rijden ermee naar het werk, of naar andere verre plekken. Het is veel makkelijker en sneller dan lopen of met de fiets. Hierdoor ontstaan steeds meer files, waardoor we nog langer in de auto zitten. Tijdens het autorijden komen er erg veel broeikasgassen vrij, dit is dus erg slecht voor het milieu. 

 Ontbossing

Ook ontbossing zorgt voor een verandering in het klimaat.  Per minuut worden er wel 36 voetbalvelden aan bos gekapt. Hierdoor verliezen niet alleen dieren hun leefgebied, het is ook een probleem voor de mens. Bij het verbranden van deze bossen komt erg veel CO2 vrij. De CO2 uitstoot door ontbossing is 15% van al het CO2 dat wordt uitgestoten.

 

Natuur:

Vulkaanuitbarstingen

Vulkaanuitbarstingen zijn ook een oorzaak van de klimaatverandering. Hier kan de mens helemaal niets aan doen, en het is niet tegen te houden.  Bij een grote vulkaanuitbarsting worden veel vulkanische materialen kilometers ver in de lucht geschoten.  Onder andere CO2, waterdamp en zwaveldi oxide). Dit is erg slecht voor het milieu.

Scheefstelling

De scheefstelling van de aarde is de hoek van de aardas ten opzichte van de baan van de aarde om de zon. Deze varieert in een periode van 41.000 jaar tussen 21,5° en 24,5°. Zonder de scheefstelling zouden er geen seizoenen zijn. hoe groter de hoek van de aardas, hoe groter het verschil tussen de seizoenen. Nu is de hoek van de aardas ongeveer 23,5°.

Excentriciteit

De excentriciteit is de baan van de aarde om de zon. De excentriciteit wisselt om de 100.000 tot 400.000 jaar. Op dit moment is de baan van de aarde bijna cirkelvormig.

Precessie

de precessie is de schommeling van de aardas. De precessie zorgt ervoor dat de winter en zomer op een ander punt staan. Op dit moment staat de aarde dichterbij de zon in de winter (op het noordelijk halfrond) en verder weg in de zomer.

 

Oplossingen:

Efficienter energiegebruik

Er zijn veel verschillende oplossingen voor, maar het beste is natuurlijk als we met zijn allen wat efficiënter met energie om zouden gaan. Iets vaker de fiets pakken, net iets korter douchen, de kraan uit tijdens het tandenpoetsen, een dikke trui aan in de winter en de kachel wat lager. Allemaal kleine dingen die helpen tegen de uitstoot van broeikasgassen.

 Duurzame energie

Verder heb je ook nog duurzame energie. Er komen steeds meer manieren waarmee je duurzaam energie op kunt wekken. Zoals windenergie, zonne-energie, waterenergie, aardwarmte en biomassa. Wind-, zonne- en waterenergie gaan ook nooit op dus dat is nog een pluspuntje aangezien de fossiele brandstoffen toch een keer opraken. Bij biomassa wordt afval omgezet in energie. Dit is alleen nog niet volledig duurzaam aangezien het broeikasgassen uitstoot bij de verbranding van het afval.

 Elektrisch rijden

Ook zie je de elektrische auto steeds meer voorbij komen. Efficient gebruik maken van de auto. Zo hoeven we geen lange afstanden de fietsen, en kunnen we gewoon de auto blijven gebruiken. En het is ook nog duurzaam. Elektrische auto’s zijn nog wel duur, maar vanaf 2017 komt er een massaoplage waardoor de elektrische auto voor veel mensen betaalbaar wordt.

 
En natuurlijk het tegengaan van ontbossing en bosbranden.

Maak jouw eigen website met JouwWeb