Betrokkenheid
De klimaatverandering heeft impact op alles en iedereen. In de politiek wordt veel gediscussieerd over het klimaat en er worden verschillende protocollen gemaakt en ondertekend door landen over de hele wereld. Ook zijn er veel milieu organisaties.
De politiek:
In de politiek zijn in de afgelopen jaren verschillende klimaatconferenties geweest en ook protocollen gemaakt. Eén daarvan is het Kyoto-protocol. Deze conferentie hebben we nagedaan dit jaar. Het kyoto-protocol gaat over de vermindering van broeikasgassen. In het Kyoto-protocol wordt niks gezegd over de vermindering van de lucht- en scheepvaart. Het probleem bij de lucht- en scheepvaart is dat het niet duidelijk is van wie de uitstoot is. Vliegtuigen en schepen gaan namelijk door meerdere landen en stoten dus in meerdere landen CO2 uit. Maar de lucht- en scheepvaart zijn wel twee belangrijke veroorzakers van het versterkt broeikaseffect.
Elk jaar organiseert de VN een Conference of Parties. Tijdens deze vergadering praten ministers uit bijna alle landen over de klimaatverandering en over de CO2 vermindering. Tijdens de conferentie in Doha, werd besloten dat het Kyoto-protocol wordt verlengd tot 2020. Een andere conferentie wat een goed effect heeft gehad is het Montrealprotocol. Dit protocol ging over de vermindering van cfk’s. deze stof zit bijvoorbeeld in oude koelkasten. In Nederland zijn deze koelkasten verboden geworden. De politiek is dus goed betrokken bij de klimaatverandering.
Milieuorganisaties:
Er zijn veel milieuorganisaties die iets proberen te doen tegen de klimaatverandering, zoals Greenpeace. Greenpeace heeft vele acties, bijvoorbeeld de actie tegen het olie opboren in het Noordpoolgebied. Oliemaatschappij Shell wilt olie uit de Noordpool halen, Greenpeace is hiertegen. Olieboringen op Noordpool betekent dat er nog meer fossiele brandstoffen bijkomen, die zorgen voor meer CO2 in de lucht. Ook wordt het natuurlijke gebied verstoord. zo zijn er nog meer milieuorganisaties zoals Al Gore en het IPCC die wel bewust zijn van de ernstige gevolgen van de klimaatverandering.
De mens:
De mens is minder bij de klimaatverandering betrokken. Bijna iedereen rijdt nog in normale auto’s, die voor meer CO2 in de lucht zorgen. De mens weet meestal wel dat de klimaat veranderd, maar de mens weet vaak niet hoe ernstig de gevolgen zullen zijn, meestal weten ze alleen dat de temperatuur stijgt, wat mensen in Nederland wel fijn vinden. Maar dat is niet het enige gevolg. Er zullen veel vaker natuurrampen voorkomen en Nederland zal voor een groot gedeelte onder water staan als er geen sterkere en hogere dijken worden gemaakt. De mensen denken vaak alleen aan de gevolgen die in hun eigen land zullen gebeuren. In rijkere landen zoals Nederland, zullen de gevolgen minder heftiger zijn dan in perifere landen. Nederland heeft het geld en de kennis om iets aan de gevolgen te doen. Landen zoals Bangladesh, die ook last hebben van een stijgende zeespiegel, kunnen daar niet veel aan doen, ze hebben geen geld en niet genoeg kennis. De mens zou dus beter moeten ingelicht worden en er zullen strengere maatregelen genomen worden om de Aarde leefbaar te houden voor de volgende generaties.
Maak jouw eigen website met JouwWeb